Gelink
Dit is een jeugdherinnering.
Zo lang ik me kan herinneren, dus vanaf ca 1955, was er zowat elk jaar wel een periode dat er in het Duitse stroomgebied van de Berkel meer regen viel dan de Berkel kon afvoeren. En wat kreeg je dan in Rekken? Vollopende weilanden. Prachtig om op te schaatsen, als de vorst op het goede moment inviel. Maar meestal was het alleen maar nat.
Boerderij Gelink (soms Gielink) in Zuid-Rekken is verrassend oud. Hij wordt al genoemd in een boedelscheidingsakte uit 1320. Ook de vlakbijgelegen boerderij Elfers
komt daarin voor. Tot nu toe is dit ook het oudste gevonden document waarin Rekken wordt genoemd. Na deze akte zweeg de geschiedenis vrijwel volledig over Gelink tot tegen de tijd van Napoleon. In de Marke-boekhouding werd melding gemaakt van een boete, die Gielink moest betalen wegens een niet nader gespecificeerde wanprestatie.. Het kan Evert Gielink zijn geweest, die op Slemp boerde, maar dat is Holterhoek. Eerder gaat het om Hendricus Oldenkotte, rond 1815 boer op Gelink, of diens voorganger Jan Gelinck.
Natuurlijk weet ik zelf wel wat over de boerderij waar ik opgroeide in Rekken. Maar van de geschiedenis nog niet overmatig veel. En het kan nog wel even duren tot
Het zoeken naar een reeks voorvaderen of een reeks bewoners van een boerderij is meestal niet zo spectaculair. Je zoekt een poosje, en je vindt iemand, en over de gevondene is meestal niet zo heel veel bijzonders te melden. Maar het verhaal van Tonnis Gelinck maakt het zoeken wel erg lastig.
De rij exploitanten van erve Gelink is redelijk overzichtelijk: 11 exploitanten in ca 320 jaar. Gelink was dus bepaald geen duiventil.
Dingen worden soms te snel weggegooid. Als je je administratie niet 7 jaar bewaart, kun je bij inspectie problemen krijgen met de belastingdienst. Mijn eigen vroegere bedrijfsadministratie zit daarom in een paar archiefdozen, met daarop vermeld wanneer het weg mag.
Toen mijn moeder "de jonge boerin" werd op Gelink,
Mijn moeder had een agenda van 1948, niet veel groter dan een bankpasje.
Die heeft ze niet veel gebruikt, en dat verbaast me niets. Een maandkalender aan de muur in de keuken is altijd bij de hand, is ook veel overzichtelijker, en zo'n kalender (A.B.T.B. natuurlijk!) hing daar altijd, zolang als wij op Gelink woonden.
Toch heeft ze die agenda wel uitgeprobeerd - een poosje.
Het was een bewogen herfst, in 1956. Ga maar na:
- Eind augustus verwisselde ik het dagelijkse spelen op het erf voor de St.Theresiaschool. Ik moest plotseling leren Nederlands te spreken i.p.v. Rekkens. Alsof dat niet goed genoeg was!