Mijn moeder had een agenda van 1948, niet veel groter dan een bankpasje.
Die heeft ze niet veel gebruikt, en dat verbaast me niets. Een maandkalender aan de muur in de keuken is altijd bij de hand, is ook veel overzichtelijker, en zo'n kalender (A.B.T.B. natuurlijk!) hing daar altijd, zolang als wij op Gelink woonden.
Toch heeft ze die agenda wel uitgeprobeerd - een poosje.
Er staat een afspraak in om bij grootmoeder nieuwjaarswensen te brengen. En in het Groenlose "De Pelikaan", waar ik jaren later wel eens op dansavonden kwam, was op 7 januari een vergadering van de Standsorganisatie. Maar de derde en laatste laatste tijdgebonden vermelding was al van zondag 8 februari.
Eigenlijk was zo'n boekje toch wel nuttig. En je kon er adressen in overschrijven. Die waren bv snel genoteerd op een hoekje van de krant, of op de achterkant van een kalenderblad. Gecombineerd leverde dat een permanent adressenbestand op. Aan sommige adressen te zien is het boekje tot ver in de jaren zestig gebruikt. Het paste in de nog geërfde sigarentrommel (zie: El Baño) waarin wel meer belangrijke items bewaard werden.
Ik kreeg het onlangs onder ogen. Ik vond er de adressen van mijn ooms en tantes van vóór de grote omnummering van de gemeente Eibergen rond 1970. Ik las welk bedrijf mijn moeders naaimachine onderhield of repareerde.
De inspecteur van het varkensstamboek stond er in, en twee opeenvolgende adressen van mijn kloosterzustertante. Castricum had ik als haar woonplaats nooit horen noemen!
Nog een zus van mijn moeder woonde naast Eibergen ook in Ilpendam (wist ik) en Vriezenveen (nooit van gehoord). Vasse (of Vaassen?) hoorde daar ook bij, maar dat stond weer niet in dit boekje...
Voor de geschiedenis van Gelink waren een paar andere namen veel interessanter. Ik vermoed dat het de tijdelijke bewoners waren van Gelink uit de categorie onderduikers en evacués in de tweede wereldoorlog. Daar stonden ze, verspreid tussen, bijna opgenomen in de gelederen van de familie. Bekende namen, maar eigenlijk wist ik niets van ze.
- A Baltus, Scheveningen
- HH Maijering, Groningen,
- B. ter Hart, Winterswijk
- G Vlutters, Winterswijk
- A (Ad?) van der Veer, Dinxperlo, Rotterdam, Culemborg en Delft (volgorde onbekend)
- Piet Hessing (geen verdere aanduiding)
- Familie Stegehuis, Enschede, Jutphaas, later Canada.
Ik besloot mijn oudere broers en zussen te vragen of zij zich wat herinnerden. Dat bleef best een gezellige verjaarsvisite, maar ik kan de meesten nog niet plaatsen in een van de twee categorien. Er zaten volgens hen wel veel belastingambtenaren bij, of douaniers.
(Wordt vervolgd)
Het adres in Canada zag er bij voorbeeld best compleet uit, en ik haalde het door Google. Ook daarover komt te zijner tijd een stukje: Canada.
En o ja, die derde en laatste vermelding in het boekje:
Ik vermoed dat ze die agenda niet heeft gekocht, maar dat het een krijgertje was.
.