Na de publicatie hier van de stamboom Baak namen diverse neven Baak contact op. Jos uit Utrecht liet weten, dat hij het werk van zijn vader Herman engszins had bijgehouden, en stuurde me wat Word-bestanden. Voornamelijk transcripties van oude documenten, die binnen mijn doelstellingen niet opzienbarend veel toevoegden, en dus wat lager op mijn prioriteitenlijst kwamen. Vanavond heb ik eindelijk die documenten toegevoegd in de downloadsectie..

Maar toen bleek dat ik het interessantste stuk over het hoofd gezien had.

De stamboom volgens ome Herman Baak uit 1982 begint bij drie personen, waarvan de onderlinge familierelatie niet vaststaat. : Albert te Baack, Jenneken ter Baeke en Jacob ter Baack (waarvan wij afstammen).
Ik had ze in mijn stamboomsoftware opgevoerd als drie kinderen van een fictieve stamvader, maar dit blijkt zeker niet de hele waarheid.

Bij de bestanden van Jos zat ook een pdf met een transcriptie van het testament uit 1631 van Reiner ten Baack* . Hij heeft in totaal 10 kinderen. Hij vermaakt erve Baack met lusten en lasten aan zijn zoon Albert . Deze moet aan zij vijf broers Reindt, Geert, Roloff, Warner en Gossen elk een koe en vierhonderd Borculose daalders uitbetalen. Verder erven die vijf broers zijn niet nader gepreciseerde bezittingen in Geesteren. De overige vier kinderen worden niet genoemd en erven kennelijk niet. Een Jacob zit er niet tussen, waarschijnlijk zijn het dochters. Jenneken voornoemd zou een ervan kunnen zijn.

Iemand die in 1631 tien kinderen heeft en zijn testament laat opmaken, is ongetwijfeld geboren ruim vóór 1600. Of de Albert uit de stamboom dezelfde is als deze erfgenaam Albert staat niet vast, maar is wel aannemelijk. Het zou prachtig zijn als dat aangetoond kon worden. Alle hulp daarbij is welkom.

Dan blijft nog steeds open, hoe Erve Baak van de rechter in de linker tak van de stamboom is terechtgekomen. Oftewel: niets staat al vast.

-------------------

* Uit de ondertekening en uit de document-eigenschappen blijkt dat Bennie te Vaarwerk, een bekende publicist over Achterhoekse geschiedenis, dit testament heeft opgediept uit het Gelders Archief en heeft uitgetypt, dat alles in 2010

Ome Hermans Stamboom fam Baak 1982 heb ik ingevoerd in mijn stamboomsoftware (Aldfaer. )
Met weglating van de levende personen heb ik vanuit Aldfaer een interactieve stamboom gemaakt voor op deze website.

Koker 2014 05 07 17.39.18 10

Een zo goed mogelijke weergave bewaren van het werk van Jan, Herman en Ton Baak, die rond 1980 stad en land afreden om gegevens uit de archieven te halen.

Joomla templates by a4joomla