Het een bewogen herfst, in 1956. Ga maar na:

  • Eind augustus verwisselde ik het dagelijkse spelen op het erf voor de St.Theresiaschool. Ik moest plotseling leren Nederlands te spreken i.p.v. Rekkens.  Alsof dat niet goed genoeg was!
  • Er kwam een tractor op de boerderij: een Güldner. Binnengebracht op 15 oktober, moeders verjaardag. Dat dat toeval was, daar wilde ik niet aan als kind.
  • In November was de Hongarije-crisis. De aanloop begon op 23 october met demonstraties, en het rode leger had de eruit voorkomende ops1706 29 Zuid Rekkenseweg 32 Niederlande Toeschouwers luchtfotovliegtuigtand definitief  neergeslagen op 7  november, daags na mijn verjaardag. Ik herinner me het Radionieuws hierover.
  • Ook hadden we een Suez-crisis: oorlog tussen Israel (met Engeland en Frankrijk) en Egypte om het Suez-kanaal. De gevechten duurden van 31 oktober tot en met 5 november. Ik heb daar he-le-maal niets van meegekregen.
  • Ook was 1956 verkiezingsjaar in de Verenigde staten: President Dwight D.Eisenhower (Ike) werd op 6 november herkozen.

Maar het beladen onderwerp van dit verhaaltje  ging voor mij onopgemerkt voorbij: tijdens de eerste weken van mijn schoolcarriere vloog een vliegtuig over de Gelinkhoek!

 

Gerrit Stegehuis was born in Enschede in 1917. He became a policeman. At some moment during WW-II he decided that it was no longer safe for him, and he went in hiding. This story is extracted from an email-exchange between me and Marsha Stegehuis in june 2018. Most information came from her, what I and my family knew is in Italics.

Mijn moeder had een agenda van 1948, niet veel groter dan een bankpasje.
Die heeft ze niet veel gebruikt, en dat verbaast me niets. Een maandkalender aan de muur in de keuken is altijd bij de hand, is ook veel overzichtelijker, en zo'n kalender (A.B.T.B. natuurlijk!) hing daar altijd, zolang als wij op Gelink woonden.

nieuwjaar.jpg

Toch heeft ze die agenda wel uitgeprobeerd - een poosje.

Dingen worden soms te snel weggegooid. Als je je administratie niet 7 jaar bewaart, kun je bij inspectie problemen krijgen met de belastingdienst. Mijn eigen vroegere bedrijfsadministratie zit daarom in een paar archiefdozen, met daarop vermeld wanneer het weg mag.

Toen mijn moeder "de jonge boerin" werd op Gelink,


Het zoeken naar een reeks voorvaderen of een reeks bewoners van een boerderij is meestal niet zo spectaculair. Je zoekt een poosje, en je vindt iemand, en over de gevondene is meestal niet zo heel veel bijzonders te melden. Maar het verhaal van Tonnis Gelinck maakt het zoeken wel erg lastig.

De rij exploitanten van erve Gelink is redelijk overzichtelijk: 11 exploitanten in ca 320 jaar. Gelink was dus bepaald geen duiventil.

Gelink Rekken150x100

Boerderij Gelink (soms Gielink) in Zuid-Rekken is verrassend oud. Hij wordt al genoemd in een boedelscheidingsakte uit ca 1320. Ook de vlakbijgelegen boerderij  Elfers komt daarin voor. Tot nu toe is dit ook het oudste gevonden document waarin Rekken wordt genoemd. Na deze akte zwijgt de geschiedenis vrijwel volledig over Gelink tot tegen de tijd van Napoleon. In de Marke-boekhouding wordt melding gemaakt van een boete, die Gielink moet betalen wegens een soort wanprestatie.. Het kan Evert Gielink zijn geweest, die op Slemp boerde, maar dat is Holterhoek. Eerder gaat het om Hendricus Oldenkotte, rond 1815 boer op Gielink, of diens voorganger..

Natuurlijk weet ik zelf wel wat over de boerderij waar ik opgroeide in Rekken. Maar van de geschiedenis nog niet overmatig veel. En het kan nog wel even duren tot dit klaar is voor publicatie.

Tot dusver heb ik een plattegrond-schetsje in een kadasterkaart van de situatie rond 1830, en het vooraanzicht van nu dat is ontstaan met een verbouwing in 1960.   Deze twee

Joomla templates by a4joomla