Genealogen halen de gegevens voor hun hobby uit openbare bronnen, en laten hun werk het liefst aan de hele wereld zien. Er bestaan allerlei commerciele

websites, waar je zonder technische kennis betrekkelijk makkelijk je stamboom kunt publiceren. Het kost wat (ca 100 tot 200 Euro per jaar), maar het heeft zo zijn voordelen.

Om op deze commerciele sites te zoeken, heb je geen account nodig, maar dan zie je niet meer dan naamgegevens, partnergegevens en jaartallen.  Zoek een paar bekende namen, en je ziet dat ze in meerdere stambomen voorkomen, en zelden gelijk. Er is dus geen kwaliteitsbewaking.

Om meer te zien moet je dus ook een (even duur) account nemen. Kassa! Dat is op zich niet verwerpelijk, maar om te zoeken hebben deze sites forse nadelen: veel genealogen geven niet aan waar de gegevens gevonden zijn, zodat je makkelijk ongemerkt fouten overneemt.

Enkele van deze sites hebben eigen zoekrobots, (gespecialiseere zoekmachines zoals ook Google gebruikt, maar met extra genealogie-functionaliteit), die op het internet zoeken naar informatie, om het resultaat dan achter hun betaalmuur te publiceren. Ook weer zonder kwaliteitscontrole.

verduisteren xll 5462711Ik wil niet gratis werken als een parasiterend commercieel bedrijf daarmee geld in de zak steekt. Daarom is mijn site beveiligd tegen deze zoekrobots, en moet je je bekend maken om details, document-kopie├źn en bronnen te zien. Gegevens downloaden kan alleen een voor een, en niet een hele genealogie in 0,1 seconde.
Daar stel ik tegenover dat ik je per nieuwsbrief op de hoogte houd als ik weer nieuwe gegevens on-line zet, je hoeft dus niet te zoeken of er wat nieuws is.

Er is een kleine technische hobbel: Dit is een site zoals zo vele, gebouwd met Joomla!, met een bekende aanmeldprocedure. Voor de Genealogie Te Braake-Baak gebruik ik op een sub-domein aanvullende software (TNG), die zijn eigen registratieprocedure heeft. Ik ben (nog) niet in staat, die twee registraties te verenigen. U zuilt dus voorlopig twee keer moeten registreren.
Het is niet anders.

En nog iets: Na registratie heb je niet onmiddellijk extra rechten: Je registratie moet eerst goedgekeurd worden. Afhankelijk van waar ik ben, kan dat een paar minuten tot een paar dagen duren. 
Deze procedure is is tegen robots die zich anders dan ook wel eventjes aanmelden...