Dit gaat over de geschiedenis van Rekken, in de drie eeuwen tussen 1644 en ca 1950 volgens de belangrijkste geraadpleegde bronnen een bijna 100% agrarisch dorp.
Die belangrijkste bronnen zijn in chronologische vogorde::
Dit gaat over de geschiedenis van Rekken, in de drie eeuwen tussen 1644 en ca 1950 volgens de belangrijkste geraadpleegde bronnen een bijna 100% agrarisch dorp.
Die belangrijkste bronnen zijn in chronologische vogorde::
Hierbij drie plaatjesjes, kaartjes van hetzelfde stukje grond aan de Berkel tegen de Duitse grens
Links een reproductie van een heel oud kaartje, waarschijnlijk uit de periode dat de precieze grens tussen Gelderland en Munster werd vastgelegd in de 18e eeuw (let op: het noorden is hier beneden!). Rechts een stukje Google Earth, en in het midden een stukje kadasterkaart uit 1830
Rekken in de gemeente Berkelland is het gebied aan weerszijden van de Berkel tussen de Duitse grens in het Oosten en
Verponding was de (in de 17e eeuw...) nieuwe manier van belastingheffen die minder willekeurig moest zijn dan het voorgaande nog middeleeuwse stelsel.
"Het zijn net mensen" schreef Joris Luyendijk over buitenlandcorrespondenten en andere journalisten: ze maken onbedoeld fouten die de leek zelf had kunnen maken, maar die hij niet verwacht bij professionals. Hetzelfde kan ik wel zeggen over cartografen. Ik ontdekte een foutieve schrijfwijze van een naam die rond 1850 opdook, en die het op achtereenvolgende kaartuitgaven heeft volgehouden tot 1937. Het ging om de Boerderij Elfers, foutief opgenomen als Fijlsers,
Als mijn vader het had over "de gotte", dan kon hij de dakgoot bedoelen. Of de goot achter de koeien. Beide betekenissen kende ik als kleuter al wel. Ik denk dat ik pas op de lagere school er achter kwam, dat het algemenere woord voor de goot in de stal "de grup" was. Het staltype was er naar vernoemd: de grupstal.
Het is niet zonder meer duidelijk, wie eigenaar was van elk individueel stukje land in Rekken. Ook de eerste OAT (tabel van boeren en landerijen) van het Kadaster van 1830 is daar niet expliciet in.
Enkele globale statistieken die de keuzes ondersteunen die ik heb gemaakt bij de inrichting van deze sectie. In de volgende tabel heb ik de typen grondeigendom doorgelicht, om te zorgen dat ik niet in mijn onschuld appels met peren ga vergelijken.
De hervormde diaconie als grondeigenaar staat op de volgende manieren in de kadastrale O.A.T. (perceelseigenarenlijst):
Dit item vergt wat uitleg.
Ik heb een moderne kaart (Open Street Maps) naast de eerste kadasterkaart (uit 1832) gezet, en alle boerderij-en gebouw-namen uit 1832 aangegeven met een speld op de OSM-kaart. Die kaart krijg je beeldvullend op je scherm als je klikt op de link hieronder. Beweeg met de muis over de spelden, en je krijgt de namen te zien.Ik kende Rekken boven de Berkel nauwelijks, en er ging een wereld voor me open...
Linksboven is een menu. Van in-en uitzoomen tot de lagen die boven op het kaartbeeld liggen. Klik overal op om te zien wat er achter schuilgaat. Veel pictogrammen zijn bedoeld voor heel andere kaarttoepassingen, maar hier gaat niets stuk als je er mee speelt.
Wat is er nog meer te zien?
Omdat ik na 1968 nauwelijks nog in Rekken ben geweest, is de huidige rechtgetrokken Berkel voor mij ongeschikt om me op de kaart te orienteren. Daarom heb ik de oude Berkel weer ingeschetst. Ook namen van de historische bruggen zie je als je er met de muis boven zweeft.
Met de link hieronder ga je naar de kaart. Je komt hier terug met de terug-knop/pijl van je browser.