Beschrijving, aanvullingen, correcties en nabestellingen

Beschrijving

Dit gaat over een boek: Brieven van mijn voorvader Antoon te Braake. In mijn geval is hij de nooit gekende grootvader.
Het boek telt bijna 90 bladzijden en bevat scans van de brieven die Antoon te Braake stuurde aan zijn zoon Frans. Die studeerde voor Priester op het groot-seminatie Rijsenburg in Driebergen in de jaren 1927 - 1935.
Antoon had een mooi regelmatig handschrift.  Daarbij is het boek gedrukt in kleur, waardoor de brieven zeer goed leesbaar zijn.

 

Voorzijde boek

Het is geannoteerd voor de volwassen (klein-)kinderen van Antoon's kleinkinderen, die in meerderheid niet bekend zijn met het vooroorlogse Rijke Roomse Leven en boerenbedrijf, of met het Achterhoeks-Westfaalse dialect.

Het boek is november 2023 uitgekomen in kleine oplage als Print-on-Demand uitgave.

Antoon's 1e brief

Aanvullingen

Beltrumse connectie

Annie Zonderman wist kennelijk iets meer over de bijlessen die Theodoor ondanks zijn tekortschietende vooopleiding voorbereidden op het Seminarie. Dat was een gezamenlijke inspanning van de Beltrumse pastoor  H.F. van de Horst en Meester Nelissen, de hoofdonderwijzer die later directeur werd van de Beltrumse Landbouwschool, waar Theodoor waarschijnlijk ook tot zijn leerlingen behoorde.. 

Een poosje zoeken levert over beide voormannen van katholiek en agrarisch Beltrum  veel lezenswaardigs op. Dat ga ik niet overpennen, beter verwijs ik naar

https://beltrum-online.nl

https://archiefbeltrum.nl/landbouwschool/

Als ik hier in de geschiedenis van Beltrum lees lijkt het heel logisch dat een van de hoofdstraten in Beltrum naat Meester Nelissen is vernoemd

 

De drie gratien . Holtkamp?

 

Correcties

 Blz 80:  De foto van de gezusters Holtkamp is volgens enkele familieleden niet van deze drie zussen.

Ik heb er nooit Snippertsgezichten in gezien, maar de foto lag wel thuis bij oude tot zeer oude familiefoto's. De foto was ook bij Snippert bekend. Daarop kwam in me op, dat het een jeugdfoto was  van Grootmoeder Snippert ("Moeder" in dit boek), Tante Truu en hun oudste zus Johanna.

 

De foto heeft lang onder "Gezocht" in de genealogiekant van deze website  gestaan met de vraag "Wie kent deze Drie Gratiën"?. Omdat ik er nooit antwoord op kreeg, hield ik het op de Holtkampjes.  Graag commentaar van wie hier meer van weet.

 

 

 

Nabestellingen

Nakomelingen van Antoon te Braake kunnen het boek nabestellen.
De prijs zal ca €25,- zijn (prijspeil 2023).
Het boek lijkt mij erg geschikt voor de jonge garde bijv. als huwelijkskado. Ook de geboorte van een eerste kind kan de  belangstelling voor de eigen afkomst opwekken.

Klik "Stuur een bericht" in het Gebruikersmenu rechts, en ik bestel een of meer exemplaren voor je.

Vergeet niet naast je emailadres  voor mijn betaalverzoek ("Tikkie") ook het verzendadres te vermelden:  in de tijd van Antoon wist de postbode  heel zijn familie te wonen, maar nu niet meer.
En ik ook niet.

Familieschems
Familieschema Te Braake, Holtkamp en Workel