In 1962 vierden mijn ouders hun 25-jarige huwelijksfeest. Met excuses aan de Baak-helft van de genodigden zong de Te Braake-tak uit volle borst het schone lied "Ik neem voor een keertje een Snippert-dag", een parafrase op een toen zeer bekend nummer van De Spelbrekers.

Snippert, Vredensewg De Familie Snippert omvat  alle kinderen en kleinkinderen van mijn opa Tone te Braake, die boer was in Zwolle op Sni.... - nee, op Groothuis aan de Koerboom! Daar woonde de familie tot zeker 1919.  Op Snippert is hij gestorven in 1932, (Groothuis is rond 1930 afgebroken).

Alle nog bestaande familietakken noemen en voelen zich tot op de dag van vandaag een Snippert, ook al wonen ze inmiddels niet meer in Zwolle. En dat is best vreemd. De boerderij van mijn oom Herman die ik ken als Snippert bestond nog niet in 1830. Hij is is later gebouwd op het pas ontgonnen Zwolse Veld. Ergens na 1919 verhuisde de familie naar Snippert en zette er in 1930 een nieuw voorhuis (=de woning) aan.

Als je nu op Google zoekt naar Snippert is, kom je uit in Losser, en wel bij boerderij Snippert aldaar, en verder bij mensen met de achternaam Snippert, voornamelijk in Twente.

Vraag: Hoe komt de boerderij van oom Herman en heel mijn vaders familie Te Braake aan de bijnaam Snippert?